“Goede seks bevorderd een goed huwelijk”

Inhoud

ELKAARS EROGENE ZONES ONTDEKKEN

Als we mensen vraagt naar hun liefdesroutine merken we vaak dat ze het voorspel zo snel mogelijk over laten gaan in penetratie. Het voorspel is dan ook nog meestal beperkt tot zoenen en het strelen en wrijven van de genitaliën.

Denk eens terug aan toen jullie nog maar net aan het daten waren, hoeveel tijd jullie toen aan elkaar besteden. Kussen en strelen kon zo maar een uur duren, natuurlijk ook omdat verder gaan moeilijk of verboden was. De reden dat veel koppels zeggen niet meer verliefd te zijn is omdat er geen plek is in hun leven voor sensualiteit. Er is een verschil tussen seksualiteit en sensualiteit. Seksualiteit legt de focus op het orgasme, sensualiteit focust meer op flirten, verleiden en plagen. Seksualiteit is meer op je eigen plezier gericht, terwijl sensualiteit er op gericht ijs om de ander te plezieren.

erogene zones

Plezier in seks.

Om sensualiteit weer terug te brengen in jullie liefdesleven moeten jullie elkaars erotische plekjes leren kennen en daarop focussen tijdens het voorspel. Met erotische plekjes bedoelen we alles behalve de genitaliën. Dat kan bijvoorbeeld de oren, nek of de navel zijn. Door elkaars erotische plekjes meer aandacht te geven zal het voorspel fijner worden, maar nog belangrijker, het orgasme heftiger en bevredigender.

Als je ouder wordt veranderd ook je seksleven. Voor mannen geldt dat hun testosteron level vanaf hun 30e afneemt met ongeveer 2% per jaar. Vanaf hun 50e is dat hoger en gaat het sneller. Bij de oudere man verlopen de lichamelijke reacties op de erotische opwinding trager. Dat wil zeggen dat er dus iets meer tijd nodig is voordat de penis stijf wordt, dus voordat er een erectie komt. En ook is het op en neer gaan van opwinding en verslapping en verharding van de erectie tijdens het vrijen is een veel voorkomende ervaring.

Voor vrouwen start de overgang gemiddeld tussen de 45 en 50 jaar. De menstruatie wordt onregelmatiger, blijft uit of wordt juist heviger en duurt langer. De overgang met bijbehorende klachten duurt gemiddeld 5 tot 10 jaar.

Orgasme minder intens

Een orgasme kan als minder intens en explosief worden ervaren, omdat de stuwing en de samentrekkingen die vanuit de geslachtsorganen door het lichaam golven minder hevig en langdurig zijn.
Ook kan het moeilijker zijn om een orgasme te krijgen.

Minder nat

Seksuele opwinding gaat na de overgang, net als daarvoor,  gepaard met het vochtig worden van de vagina. De vagina van de vrouw is na de overgang in “niet-opgewonden situatie” vaak wel droger, en het duurt langer voordat de vagina vochtig genoeg is voor penetratie. Het vochtmechanisme werkt wat langzamer.

Dat wil niet zeggen dat er geen plezier meer gevonden wordt in seks. Ook als je seksleven door overgangsklachten op een laag pitje heeft gestaan is het heel goed mogelijk om het weer nieuw leven in te blazen en er van te genieten.

Je Seks Huiswerk:

* Ontdek je eigen erogene zones. Vraag je geliefde je lichaam te onderzoeken en ontdek wat jouw bloed sneller laat stromen.

* Ontdek de erogene zones van je liefste. Onderzoek het lichaam van je geliefde en ontdek waar je de gewenste reacties krijgt.

* Blijf die plekjes aanraken en bewerken tijdens het penetreren, het zal het verlangen en plezier nog meer verhogen.

* Voor hem: als de oren van je vrouw een erogene zone is, streel die dan met bijvoorbeeld je tong terwijl je ritmisch in haar beweegt. Zachtjes bijten in haar oorlel wil ook nog wel eens opzwepend zijn.

* Voor haar: als de tepels van je man een erogene zone zijn, lik, bijt of knijp ze dan terwijl hij je penetreert.