Inhoud

Wat gebeurt er bij afwijzing?

Vrouwen, hebben jullie enig idee wat er gebeurd met je man als hij steeds afgewezen wordt? Wat de gevolgen zijn van afwijzing van je man? Ik weet zeker dat jullie hem zouden verzekeren dat je hem accepteert, zeker seksueel, als je wist wat het met hem en jullie huwelijk doet. Daarom schrijven we nu over de gevolgen van het constant afwijzen en welke invloed dat heeft op jullie huwelijk.

Misschien heb je geen idee wat het met hem doet. Is hij net zo verantwoordelijk en hardwerkend als altijd. Knuffelt hij zelfs met je, zit naast je op de bank en maakt seksuele toespelingen naar je. Hij doet dat met een lach op zijn gezicht, maar diep van binnen voelt hij zich miserabel.

We hopen met deze blog duidelijk te maken wat er gebeurd als het afwijzen te lang voortduurt. Hopelijk ga je de noden van je man en je huwelijk serieus nemen als je dit eenmaal weet. Daar heb je tijdens de huwelijksplechtigheid ja op gezegd.

gevolgen van afwijzing man

In perspectief.

Dit artikel is geschreven vanuit het perspectief van een man. Het is zeker niet zo dat alleen mannen seksueel afgewezen worden door hun  vrouw, andersom gebeurd net zo goed. Het is alleen niet handig om dit vanuit beider perspectief te schrijven. Ga er in ieder geval vanuit dat dit serieuze problemen oproept in je huwelijk, aan welke kant je nu ook staat.

Manieren waarop je je man afwijst.

Er zijn veel manieren waarop een man afgewezen kan worden, misschien heb je dat zelf wel niet altijd in de gaten. Daarom is communicatie ook zo belangrijk. Hier zijn een paar voorbeelden:

Je weigert seks met hem te hebben. Je kunt een heel scala aan excuses hebben om seks te vermijden, maar zonder goede eerlijke communicatie, zal je man dit zeker zien als afwijzing.

Je maakt tijd voor alles, de kinderen, werk, maar niet voor je man. Je speelt met de kinderen, praat met je vriendinnen, maar besteed geen aandacht aan je man. Voor hem is dit het bewijs dat jij het huwelijk en hem niet als prioriteit ziet.

Je initieert geen seks. Mannen houden er van als hun vrouw zo af en toe seks initieert. Als je dat wel doet zegt dat heel duidelijk dat je hem wilt, waardoor hij zich geliefd voelt.

Je begint geen intieme gesprekken

Voor een man en vrouw zijn juist de intieme gesprekken belangrijk, die heb je, als het goed is, alleen met elkaar. Hij zal gaan geloven dat je niet in hem geïnteresseerd bent. Dat hij alleen goed genoeg is om het gras te maaien en geld binnen te brengen.

Als je man een gesprek over iets begint en jij niet daaraan deelneemt. Mannen hebben de gewoonte om ‘iets op te gooien’ om te kijken of de tijd rijp is om er over te praten. Als je geïnteresseerd bent in wat hij te zeggen heeft zal hij doorgaan. Als dat niet zo is, zal hij zijn mond houden en na verloop van tijd gaan denken dat je niet in hem geïnteresseerd bent.

Als je overal druk mee bent, maar geen tijd vrijmaakt om met hem door te brengen. Ook dit is voor hem een kwestie van prioriteit. Als je nooit tijd voor hem kunt vinden zal hij gaan denken dat je niet om hem en jullie huwelijk geeft. Dat je met hem getrouwd bent omdat je kinderen wilde en het handig is om een man bij de hand te hebben. Hij zal gaan denken dat hij alleen maar functioneel gewild is, niet intiem en emotioneel.

Social media

Als social media en tv belangrijker zijn dan praten en vrijen met hem. Dit draait vooral om prioriteiten. Mensen zijn druk met heel veel dingen, werken, huishouden, verantwoordelijkheden, de kinderen enz. Dat betekent dat elke vrije minuut heel waardevol is. Als je altijd je vrije tijd liever doorbrengt met social media en televisie zal hij gaan denken dat Facebook belangrijker voor je is dan hij.

Niemand wil steeds afgewezen worden, mannen vooral niet door hun vrouw. Mannen verwachten seks te hebben met hun vrouw en dan gaat het niet om het instinct. Seks is wat een man emotioneel verbind aan zijn vrouw. Ze ervaren daardoor intimiteit, verlangen, liefde, passie en nog veel meer. Als je zijn seksuele advances constant afwijst ziet hij dat als een afwijzen van hem.

gevolgen afwijzing intimiteit

De gevolgen van afwijzing.

Wat doet constante afwijzing met een man? Welke gevolgen heeft dat voor het huwelijk na verloop van jaren. Mannen lijden er onder als hun vrouw hen constant afwijst. Mannen hebben ook gevoelens, emotionele behoeftes en bepaalde verwachtingen van hun vrouw. Hij verwacht niet dat hij na de huwelijksdag afgewezen wordt. Hij koos voor deze relatie omdat hij geloofde dat ze samen door het leven zouden gaan en avonturen zouden beleven. Als zijn vrouw hem dan steeds aanvalt op zijn seksualiteit of behoefte aan intimiteit, zal zijn wereld langzaam instorten en ziet hij zijn dromen in duigen vallen.

In het begin zal hij, net als ieder ander mens als hij zeer gedaan wordt, proberen de pijn te vermijden. Dat betekend dat er consequenties zijn voor je huwelijk als je hem steeds afwijst. Misschien was je je daar niet van bewust, het gaat namelijk niet alleen om hem, het zal uiteindelijk je hele huwelijk infecteren.

Verlies van liefde en affectie

Als je de seksuele intimiteit negeert of verwaarloost zal je man gaan denken dat je niet van hem houdt. Voor een man gaan seks en liefde voor zijn vrouw hand in hand. Seks is meer dan alleen maar een lichamelijke daad, het verbind man en brouw op de meest intieme manier. Een man die regelmatig seks heeft met zijn vrouw (vooral als zij het initieert) ziet dat als het teken dat zijn van hem houdt en hem begeert. Als de seks ontbreekt zal hij zich gaan verwijderen van haar.

Hij trekt zich terug omdat hij zich begint te realiseren dat je niet van hem houdt, hem niet begeerd en dat je hem niet de moeite waard vindt om tijd in te investeren. Ook al kus en knuffel je hem, zeg je dat je van hem houdt, volgens hem is er geen intimiteit.

Uiteindelijk zal zijn liefde voor jou gaan afnemen. Als het seksloze huwelijk doorzet zal de relatie liefdeloos worden. Hij begint zijn interesse in jou te verliezen en zal het gaan zien als een last. Als de intimiteit verdwijnt worden jullie huisgenoten, wat zo ongeveer hetzelfde is als dat je tegen hem zegt; “Ik wil alleen maar vrienden zijn’. Een man wil een vrouw, geen huisgenoot. Hij wil een intieme relatie met zijn vrouw door seks. Hij wil weten dat hij geliefd is en begeert en gewaardeerd wordt. Zonder seks valt dat allemaal uit elkaar, net als het huwelijk zelf.

afwijzing veroorzaakt verlies van affectie

Verlies van vriendschap

Vrienden doen dingen samen. Een man wil dat zijn vrouw zijn vriend is, een veilig persoon bij wie hij zijn hart kan uitstorten. Als dat afgewezen wordt verslechterd de band. Een man wil dat zijn vrouw interesse toont in sommige dingen die hij doet. Hij wil dat ze samen dingen doen. Voor hem is het fantastisch als ze, bijvoorbeeld, erbij is als hij zijn workout doet, zelfs al kijkt ze alleen maar toe. Als een vrouw geen interesse toont om samen met hem dingen te doen, maakt dat dat hij zich ongewenst voelt. Hij zal hij zich gaan terugtrekken van haar, omdat , in zijn hoofd, ze toch al niet geïnteresseerd in hem is.

Uiteindelijk zal dit er toe leiden dat hij zonder haar dingen gaat doen. Hij zal nog wel met haar mee gaan omdat hij de vrede wil bewaren en hoopt dat zij hetzelfde zal gaan doen. Maar, als zij zich weinig aan hem gelegen laat liggen, zal hij zich langzaam van haar gaan verwijderen. De dingen die hij samen met haar doet zullen gaan voelen als een last in plaats van een mogelijkheid om samen te kunnen zijn.

Verlies van respect

Vrouwen, respect voor je man is enorm belangrijk. Als je hem afwijst geldt dat ook als respectloos. Als je dat doet zeg je eigenlijk indirect tegen hem dat je hem niet waardevol vindt, zijn kennis en wijsheid niet waardeert. Je geeft hem de boodschap dat zijn gedachten, ideeën, moeiten en kwaliteiten onbelangrijk zijn voor je. Dat bezeert niet alleen zijn ego, maar ook hoe hij naar de relatie kijkt, hoe waardevol hij jou vindt. Dat bepaalt weer hoe hij omgaat met jou, de kinderen en de rest van de wereld.

Als een man zich niet gewaardeerd voelt door zijn vrouw zal dat resulteren in wederzijds gebrek aan respect. Er kan van alles gebeuren als een man zich niet waardevol en gerespecteerd voelt door zijn vrouw. Hij kan die aandacht en respect gaan zoeken bij anderen, misschien zelfs een andere vrouw. Hij kan zijn frustratie gaan uiten in verbaal geweld, erger nog, in lichamelijk geweld. Uiteindelijk zal hij stoppen met zorgen voor zijn vrouw omdat het huwelijk hem zoveel pijn oplevert.

Het zoeken naar aandacht

Een man kan gaan zoeken naar acceptatie en aandacht buiten het huwelijk. Dat is gevaarlijk, zeker als hij dat vindt bij een andere vrouw. Hij zal misschien gaan denken dat er iets mis met hem is omdat zijn vrouw hem niet de aandacht geeft die hij nodig heeft. Als hij een andere vrouw vindt die hem laat voelen dat hij begeerd en gewaardeerd wordt zal dat een enorme uitdaging voor hem zijn. Iedereen wil zich geaccepteerd, geliefd en begeerd voelen. Ook al weet hij dat het niet goed is wat hij doet, hij zal het waarschijnlijk goed praten voor zichzelf omdat hij zo zijn getroebleerde huwelijk hoopt te redden.

Geaccepteerd worden kan ook gebeuren op het werk, in de kerk of op een vereniging waar anderen hem het gevoel geven dat hij gewaardeerd wordt. Als hij dat buiten het huwelijk wel vindt zal hij zich langzaam terugtrekken van zijn vrouw richting de bron van waardering.

ZOEKEN NAAR AANDACHT

Depressie

Een man kan zich depressief gaan voelen omdat de afwijzing door zijn vrouw door hem wordt gevoeld alsof er iets mis met hem is. Hij denkt misschien dat hij een mislukkeling is die zijn vrouw niet kan plezieren op romantisch of seksueel gebied omdat hij niet normaal is en zij hem daarom afwijst. Dit resulteert erin dat hij zich van haar, de bron van zijn depressie, verwijderd.

Het vervelende van zijn depressie is dat het ervoor kan zorgen dat zijn vrouw nog minder interesse in hem toont, waardoor hij zich nog slechter gaat voelen. Depressie kan ook invloed hebben op andere delen van zijn leven en hem en het huwelijk langzaam verwoesten. De depressie kan ervoor zorgen dat hij dingen gaat doen die hij normaal niet zou doen. Hij kan gaan drinken, drugs gebruiken, porno kijken of, het slechtste van alles, een andere vrouw zoeken waar hij krijgt wat hij ontbeert.

Frustratie en woede

Mannen hebben behoeftes, net als vrouwen. Als zijn vrouw niet voorziet in die behoeftes  kan hij gefrustreerd raken en kwade gevoelens over zijn huwelijk ontwikkelen, vooral als hij heeft geprobeerd om het op te lossen zonder dat zij daarop heeft gereageerd. Kwaadheid is een secundaire emotie. Hij is niet kwaad omdat zij hem afwijst, hij is kwaad om hoe haar afwijzing hem zich doet voelen.

Zijn frustratie kan hem op een pad leiden waar hij niet zou moeten gaan. Uiteindelijk ontkiemt er wrok en onverschilligheid. Hij zal er alles aan doen om daar van af te komen, wat hem in problemen kan brengen. Uiteindelijk zal hij zich afkeren van zijn vrouw om de frustratie en de effecten er van minder te hoeven voelen.

Onverschilligheid en wrok

Hij zal onverschillig worden naar zijn vrouw en over zijn huwelijk. Het is mogelijk dat hij gaat denken dat hij veel gelukkiger had kunnen zin als hij niet of met een ander getrouwd was. Hij zal zich meer en meer terugtrekken en niet meer proberen om de dingen bij te leggen. Uiteindelijk zal hij de omstandigheden van zijn huwelijk aanvaarden of ergens anders bevrediging zoeken als het jaren lang duurt.

Het huwelijk verkeert in grote problemen als hij onverschillig wordt en wrok gaat koesteren over de jarenlange afwijzing. Dit wordt nog erger als zijn vrouw niet communiceert of een oplossing probeert te zoeken, zeker als hij wel heeft geprobeerd om een gelukkig huwelijk te verkrijgen.

Sluipmoordenaar

Wrok is de sluipmoordenaar van elke relatie. Het betekent dat iemand is beledigd en dat die belediging nog steeds bestaat. Een man kan langzaamaan wrok opbouwen tegen zijn vrouw, kinderen,  zijn werk enz als hij ze ziet als de oorzaak van de belediging. Dat kan de oorzaak zijn dat zijn gedrag zodanig verandert dat hij geen oplossing meer wil voor de problemen in zijn huwelijk en uiteindelijk besluit om simpelweg op te geven en een ander leven te gaan leiden.

Verlies van betrokkenheid door afwijzing

Als zijn vrouw hem jarenlang afwijst zal hij uiteindelijk zijn betrokkenheid bij het huwelijk verliezen. Dat opent de deur naar een heel scala van dingen waar vrijwel geen enkel huwelijk tegen bestand is. Verlies van betrokkenheid komt samen met emotionele afstand. Hij zoekt naar een ander om mee te connecten, is niet langer meer geïnteresseerd in een intieme relatie met zijn vrouw. Ze kunnen nog prima samen functioneren en een huishouding runnen, maar de intimiteit is allang verdwenen.

Het verlies van betrokkenheid leidt hem naar een plek van afwijzing. Zijn vrouw zal merken dat hij steeds meer afstandelijk wordt en haar niet meer sensueel aanraakt zoals hij vroeger wel deed. Hij kan bijvoorbeeld gewoon langs haar lopen in de slaapkamer terwijl zij in haar ondergoed staat, waar hij vroeger zijn handen niet thuis kon houden.

Het is goed mogelijk dat zijn desinteresse niet echt is. Hij kan zeker nog seksueel in haar geïnteresseerd zijn, maar omdat zij hem zoveel heeft afgewezen heeft hij geleerd zichzelf te beschermen. In plaats van haar te omarmen en strelen, neemt hij de weg die hem er tegen beschermt afgewezen te worden, omdat hij denkt dat ze niet goed reageren zal. In de basis is de interesse er wel, maar gaat hij de pijn die hij verwacht te krijgen uit de weg.

Langdurige afwijzing

In het geval waar de man gedurende lange tijd afgewezen wordt zal hij stoppen met moeite doen om het geluk in het huwelijk weer terug te vinden. De kans is groot dat hij gaat geloven dat hij beter af zou zijn met een ander die wel in zijn behoeftes voorziet. Zijn gebrek aan betrokkenheid kan er toe leiden dat hij emotioneel compleet uitcheckt en  ontrouw en porno komen om de hoek kijken. Dit kan heel gemakkelijk leiden naar de wens om alleen verder te gaan en een scheiding aan te vragen.

Verlies van betrokkenheid betekent dat hij zijn huwelijk opgegeven heeft. Zijn vrouw blijft hem afwimpelen, waardoor hij denkt dat ze hem niet wil. Uiteindelijk zal de pijn en wrok zo groot worden dat hij haar gaat afwijzen. Als er niet iets drastisch veranderd is het huwelijk eigenlijk voorbij, zelfs als ze niet scheiden. Wat overblijft is twee mensen die samen een huishouden runnen en hun werk doen.

Ontrouw

Seks is heel belangrijk voor een man in het huwelijk (net als voor de vrouw). Sommige mannen hebben niet de zelfbeheersing en morele standaard om hier langere tijd mee om te gaan. Anderen kunnen kunnen 10, 20 of 30 jaar volhouden voordat ze ‘breken’ en opgeven. In sommige gevallen zal hij denken dat een avontuurtje de manier is om om te gaan met de weigering van zijn vrouw, wat leidt tot bedrog en ontrouw.

De opwinding van een vrouw die om hem lijkt te geven, hem respecteert en boven al, seks met hebben wil kan onweerstaanbaar zijn. Hij zoekt redenen om weg te zijn zodat hij bij die ander kan zijn. Hij mag aan de buitenkant misschien gelukkiger lijken, maar diep vanbinnen heeft hij spijt dat hij weer naar huis moet waar teleurstelling en pijn op hem wachten.

Het bedrog kan hem een zekere mate van bevrediging, geluk en voldoening brengen omdat hij geaccepteerd wordt door die andere vrouw. Maar, het brengt ook een scala aan psychologische problemen met zich mee voor hem, afhankelijk van hoe zijn morele kompas is. Hij kan zich schuldig gaan voelen ten opzichte van zijn vrouw en tegelijkertijd niet in staat zijn om te stoppen met het plezier dat hij gevonden heeft. Het plezier dat hij eigenlijk met zijn eigen vrouw wil. Deze wirwar van emoties kan tot allerhande nieuwe problemen leiden en zal het probleem wat al bestaat zeker verergeren.

Scheiden

Er zijn twee soorten scheiding, lokaal en totaal. Scheiden betekent een einde aan het huwelijk maken waarbij man en vrouw hun eigen weg gaan en niet meer getrouwd zijn. Er zijn echter ook situaties waarbij er niet echt de scheiding wordt uitgesproken, maar alleen van bed gescheiden wordt. Sommigen geloven dat het niet de bedoeling is om te scheiden, ook niet in een ongelukkig huwelijk. Dus blijven ze trouw aan hun belofte ook al is dat frustrerend en niet bevredigend. Dat noemt met ook wel ‘lokaal’ gescheiden. Mentaal en emotioneel is hij niet meer in het huwelijk, maar ze leven wel samen in hetzelfde huis en maken gebruik van dezelfde middelen. Ze leven de broer en zus relatie.

De oplossing

De oplossing is simpel. Vrouwen, stop met de constante afwijzing van je man. Geen seks is verwoestend voor hem en je huwelijk. Wees voor hem in plaats van tegen hem, toon respect voor zijn inzet, plannen en ideeën. Maak je relatie prioriteit. Ga regelmatig samen weg, plan regelmatig een nachtje weg, heb regelmatig seks, heb plezier, praat samen, houdt de intieme gesprekken. Een echtpaar zou samen moeten willen zijn, afwijzing is daar een grote opponent van. Praat met je man, maak tijd om samen energie op te doen en jullie relatie te koesteren. Houd de focus richting geluk.

Ik bedoel niet te zeggen dat vrouwen hun man blindelings en als een robot seks moeten hebben met hun man wanneer hij dat wil (of andersom). Als een vrouw geen zin heeft in seks is dat gevoel heel echt, het mag niet over het hoofd gezien worden, maar ook niet als normaal worden ervaren. Bedenk dat we allemaal soms dingen moeten doen waar we geen zin in hebben, maar die nodig zijn voor het ‘doel’. Als het idee om af en toe seks te hebben tegen je zin je heel erg tegen staat, probeer dan de redenen waarom dat zo is weg te nemen of op te lossen. Een vrouw zou haar man geen seks moeten onthouden en tegelijkertijd niet zijn seksslaaf moeten worden.

Mannen, geef je huwelijk niet op!

Blijf proberen het beter te maken, zoek informatie, leer wat nodig is en praat met je vrouw over hoe je je voelt zonder haar te veroordelen of te confronteren. Het doel is altijd een gelukkig huwelijk te creëren. Werk samen om dingen te verbeteren. Verbeter jezelf, misschien wijst ze je af door dingen die je verkeerd doet. Ben je wel schoon, geschoren enz? Zet je teveel druk op haar of is er iets anders waardoor je haar een slecht gevoel geeft over jou? Dit zijn zeker dingen die je moet overwegen, je vrouw heeft ook gevoelens. Zorg ervoor dat je zeker weet dat er niet iets is wat er voor zorgt dat ze niet op je reageert. Als dat wel zo is, doe er dan wat aan.

Het is heel belangrijk dat je eerlijk en open bent tegen je vrouw. Het kan zijn dat er iets is waardoor je haar kwetst of wat er voor zorgt dat ze zo reageert. Misschien wil ze iets van je wat je niet geeft, of doe je iets wat ze niet fijn vindt. Het kan zijn dat zij zich als eerste afgewezen voelde en daarom zich teruggetrokken heeft. Praat open en eerlijk met elkaar op een respectvolle manier zodat het een plezier wordt om deze dingen op te lossen. Heel veel relaties worden verwoest omdat er onbegrip is en er geen oplossing wordt gezocht. Als jullie beiden alleen maar reageren en niets zeggen tegen elkaar is er weinig kans op een oplossing en geluk.

Zoek samen naar wijsheid inzake het oplossen van problemen in het huwelijk. Ga op zoek naar professionele hulp, dat is echt geen schande. Dit is enorm belangrijk omdat het beiden helpt om te zien waar de balk in het oog zit die je verblind. Doe de dingen die jullie samenbinden en goed voor de relatie zijn.

Tenslotte, man en vrouw zouden altijd een gelukkig huwelijk moeten nastreven en alles wat dat in de weg staat moeten oplossen samen.