Caroline schreef ons het volgende; Ik snap het toch niet helemaal. Ik lees al die verhalen over zin in seks en waarom lust verdwijnt. Heel interessant. En ook echt van toepassing op mij, want ik ben er ook zo een: ik ben net vijftig en zoek me gek naar zin. Ik ben al meer dan twintig jaar samen met mijn lieve man. Vroeger vreeën we veel, zeker twee keer per week waren we heerlijk aan het seksen. Maar nu is de seks echt ingezakt naar het niveau bejaard. We doen het eigenlijk nooit meer. Terwijl ik dol op hem ben. Ik dacht dat echte liefde ervoor zorgt dat je altijd zin heb en de lust je nooit vergaat. Hoe zit dat nou?

Inhoud

Is de zin gestrand?

Liefde zorgt voor lust. Dat denken we tenminste altijd. Als we maar genoeg van de ander houden, dan komt het allemaal wel goed. Maar zo simpel is het niet. Natuurlijk kan een liefdevolle relatie de seksualiteit gunstig beïnvloeden. Maar er zijn ook heel veel stellen die zeer veel van elkaar houden en bij wie het vrijen “gestrand” is. Dat heeft allerlei redenen. We noemen er een paar:

Elke dag softijs? Nee, dank je

  • Als je straalverliefd bent en net verkering hebt wordt er echt veel meer gevreeën dan wanneer je al 28 jaar met elkaar in bed ligt.
  • Je seksualiteit kent “seizoenen”. Het verlangen naar elkaar is niet constant. Je eet ook niet elke dag softijs. Er is zomer en winter en herfst en lente.
  • Met het ouder worden verandert je hormoonhuishouding (denk bv aan de overgang), waardoor je seksualiteit ook verandert. Je leven verandert en je seksualiteit beweegt óók.
zin vergaat

Wat is het hier kil

Dus ja: lust kan verdwijnen. Daarom leren we vrouwen om tot op hoge leeftijd tijd te nemen voor zelfbeminning. We hebben het al vaker gehad over hoe oefening noodzakelijk is. Die oefening is als een lucifer waarmee je het vuur weer laat ontbranden. Het begin van de hitte. Als je seksualiteit uit zicht is verdwenen, en echt, geloof het maar, dat komt heel veel voor, dan koelt ze af. En je wilt juist… warmte.

Ingedut liefdesleven

Als je leert jezelf te beminnen word je weer een warme vrouw. Je slingert er een ingedut liefdesleven met je partner mee aan. Of je brengt je eigen liefdesleven als single weer op gang. Aanrader als je het gevoel hebt “droog” te staan. Seks in je eentje is zalig. En je hoeft echt niet op een partner te wachten tot je weer kunt genieten. We blijven seksuele wezens tot het einde van ons leven.