Inhoud

Libido verschil in een relatie

Libido verschil of verschillende seksuele driften is een term die wordt gebruikt wanneer de ene echtgenoot vaker  wil  dan de andere.  Na verloop van tijd, als een paar dit niet aanpakt, kunnen spanning en ruzies je relatie verwoesten.

Als het op seks aankomt, bepaalt degene met de lagere behoefte aan seks hoe vaak het gebeurd. Het is belangrijk om dit te begrijpen, omdat het betekent dat bij een niet gelijke behoefte de ene echtgenoot meer controle heeft over iets dat echt belangrijk is voor de andere echtgenoot.

Als dit geldt voor jou huwelijk, dan zijn hier enkele tips.

Dingen om te overwegen om jullie seksdrive op één lijn te brengen :

  1. Het is OK als je partner anders is dan jij.

Om het verschil te kunnen begrijpen, is het belangrijk dat man en vrouw buiten hun eigen innerlijke wereld denken. Gewoon omdat je seksuele ervaringen misschien belangrijker of minder belangrijk vindt dan je geliefde. Behandel hun zichtpunt steeds met respect en liefde. Ga dan nog een stap verder en neem hun gevoelens serieus.

  1. Praat erover!

Seksuele onenigheid laten zitten en doorgaan zal alleen maar leiden tot afstand! Hier is de oplossing. Jullie moeten allebei je vooropgezette ideeën opzij zetten en echt luisteren naar wat je partner te zeggen heeft. De echtgenoot met het hogere libido voelt zich vaak afgewezen en degene met het lagere libido voelt vaak druk en angst.

Het zoeken naar overeenstemming over de seksuele frequentie binnen je huwelijk komt vaak niet aan de orde, omdat we niet weten hoe we over dit delicate onderwerp moeten praten zonder hoogoplopende emoties. Maar voor een gelukkig huwelijk is het een van de belangrijkste aandachtspunten. Lees hier hoe je samen kunt praten over seks.

  1. Meer informatie over je echtgenoot.

Als je geliefde de lagere drive is, lees dan artikelen en luister naar podcasts over echtgenoten met een laag libido.  Als je geliefde juist een hoger libido heeft, lees dan artikelen en luister naar podcasts die daarop zijn afgestemd.  Als je dit doet, leer je om met compassie met libido verschil om te gaan.

  1. Degene met het lage libido bouwt op een andere manier seksuele interesse op.

Jarenlang hebben we geleerd dat man en vrouw seksueel reageren in dezelfde 4 stappen: opwinding (fysiek verlangen voelen), plateau (seksuele spanning opbouwen door voorspel / geslachtsgemeenschap), orgasme en ontspanning.  De wetenschap vindt echter dat dit niet de ervaring van alle vrouwen weerspiegelt.

Sommige vrouwen moeten op een diep niveau emotioneel verbonden zijn om hun ‘seksuele interesse’ op te bouwen. (We durven stellen dat degene met de lagere drive, man of vrouw, waarschijnlijk eerst hun emotionele tank gevuld moet hebben door de echtgenoot met de hogere drive.) Lees meer informatie over de seksuele reactie van vrouwen .

  1. Plan wat “tijd alleen”.

We maken afspraken voor onze tanden, onze auto’s en voor ons haar. Waarom maak je geen afspraak met je geliefde voor seks?

We horen zoveel bezwaren tegen de gedachte om seksuele intimiteit te plannen.  Maar zoals het oude gezegde luidt: “Als je altijd doet wat je altijd doet, krijg je altijd wat je altijd krijgt.”  Soms moet je een sprong wagen naar iets heel anders om het antwoord te vinden.

libido verschil

Planning zorgt voor oplossing libido verschil.

Eerlijk, dit idee kan het verdriet in jullie huwelijk heel snel veranderen in vrolijkheid. Waarom? Aanraken, knuffelen en kussen zorgen voor hormonen in onze hersenen en lichaam die ons goed laten voelen. (oxytocine)

Plus, zie punt 4 hierboven. De echtgenoot met het lagere libido, meestal de vrouw (niet altijd!), wordt opgewonden NA het voorspel en andere manieren van opwinding. Als extra bonus, op het moment van klaarkomen worden de hersenen overspoelt met hormonen die man en vrouw aan elkaar binden.

Zeker, in het begin voelt het misschien lastig, maar dat duurt niet erg lang als je er met heel je hart aan begint. Lees hoe je het onderwerp seks plannen aansnijdt.

  1. Maak ruimte voor niet-seksuele aanraking.

Er moet (mag) ook ruimte zijn om niet elke knuffel of aanraking over te laten gaan in seks. Soms wil je alleen maar een zoen of knuffelen. Dat is geen reden om je gekwetst te voelen als het daar bij blijft.

Spreek bijvoorbeeld af dat op bepaalde dagen, als seks al is gepland, alle aanraking niet-seksueel is en niet naar de slaapkamer leid. Dat neemt de druk van ervan af voor degene met het lagere libido en geeft meer ruim te om te flirten en elkaar op te warmen voor de eerstvolgende sessie.

Tenslotte.

Seksuele intimiteit is, in verhouding tot de rest van je huwelijk, een heel klein onderdeel. Het is echter wel een klein onderdeel dat een enorme impact heeft. Als je leert de behoeften van elkaar serieus te nemen en ook daarin naar elkaar toe te groeien, zul je zien dat veel andere dingen in je huwelijk daar ook baat bij hebben.

Natuurlijk komen er nog ruzies voor, maar je gaat er veel makkelijker mee om.

Soms zijn seksuele problemen gewoon het symptoom van veel diepere problemen tussen jou en je  echtgenoot. Als dit zo is, zal dit artikel waarschijnlijk niet de echte problemen aanpakken.  Zoek dan professionele hulp aub!