Inhoud

Depressie en seks, hoe houdt het verband?

Psychische klachten worden tegenwoordig steeds openlijker besproken. De gevolgen van een depressie op seks, je seksleven, relatie en libido, die komen zelden aan bod. Daar willen we graag verandering in brengen. In deze blog lees je hoe een depressie je seksleven kan beïnvloeden.

Ongeveer 5% van alle volwassenen heeft jaarlijks last van een depressieve periode. In vrijwel alle gevallen heeft een depressie ook gevolgen op de seksuele relatie van iemand. Meestal is er vooral sprake van minder behoefte en zin in seks. Maar wat zijn de gevolgen van een depressie op je seksleven precies?

depressie en seks

Geen zin in seks.

Er is sprake van een depressie als er gedurende een periode van twee weken sprake is van een aanhoudende sombere stemming of afgenomen belangstelling in (plezierige) activiteiten. Kenmerkend zijn ook moeite met slapen, gevoelens van schuld en waardeloos zijn en veel of juist weinig eten. Eén van de meest ernstige klachten van depressie is gedachten over dood zijn of dood willen.

Een depressief iemand voelt zich niet goed over zichzelf en is vaak erg vermoeid en in combinatie met het weinig slapen ook nog eens weinig energiek. Al die dingen zorgen er voor dat zo iemand weinig of helemaal geen belangstelling heeft voor seks.

Dopamine en serotonine.

Depressiviteit wordt veroorzaakt door een verstoring in je hersenen. Hierbij spelen de neurotransmitters dopamine en serotonine een rol. Dopamine zorgt voor een betere stemming en stimuleert het plezier centrum in de hersenen. Als het dopamine gehalte afneemt, neemt ook de zin in seks af.

Ongeveer 50% van de vrouwen en 40% van de mannen ervaart dat de zin in seks veel minder is tijdens een depressie. Er is echter ook een gedeelte van de patiënten (12%) dat dan juist meer zin in seks heeft. Moeite met opgewonden raken, erectiestoornissen en minder vochtig worden zijn allemaal bijeffecten van een depressie. Ook moeilijk of niet kunnen klaarkomen hoort daar bij.

Antidepressiva.

Antidepressiva zorgen dat de neurotransmitters in je hersenen de stofjes weer kunnen opnemen. Helaas hebben veel antidepressiva ook negatieve bijwerkingen op je libido. Mannen kunnen hierdoor erectieproblemen krijgen. De verminderde zin in seks, de verlaagde zelfwaardering en de neiging om jezelf op te sluiten, maken dat een depressie ook veel gevolgen op je relatie kan hebben. Als de relatie slechter gaat maakt dat het nog lastiger om seks te hebben. Seks hebben met iemand die je niet aantrekkelijk vindt is niet bepaald iets waar je makkelijk voor warm loopt.

geluk na depressie

Depressie en seks

In de praktijk wordt er bij een depressie niet vaak gevraagd naar de seksuele relatie en behoeftes door de behandelaar. Best vreemd omdat de depressie heel veel invloed kan hebben op de relatie en de seksualiteit. Als de klachten lang stand houden wordt het ook steeds moeilijker om ze te verhelpen. Vergelijk het met een gebroken knie, als je daar niet aan geholpen wordt groeit de breuk niet goed meer aan elkaar.

Bij seksuele klachten werkt het net zo. Er vormt zich een ander gedragspatroon wat moeilijker te doorbreken valt als het lang stand houdt. Ga zo spoedig mogelijk het gesprek hierover aan.

Tips om je (seks)dip te doorbreken:

Tijdens seks komen er gelukshormonen zoals dopamine vrij. Daardoor voel je je goed en neemt de zwaarmoedigheid in je hoofd af. Hoewel dat tijdelijk is kan het zeker helpen. Er is uit onderzoek gebleken dat geen seks hebben ook kan zorgen voor een depressie. Goed idee dus om zoveel mogelijk van seks te genieten als je problemen ervaart.

Oxytocine wordt ook wel het knuffelhormoon genoemd. Dit hormoon komt vrij bij lichamelijk contact en zorgt ervoor dat je je aan iemand hecht. Ook dit zorgt ervoor dat je je beter voelt en verstevigd de band met je geliefde. Wen jezelf er aan om elke dag voldoende te knuffelen.

Terugtrekken.

Veel depressieven hebben de neiging zich terug te trekken. Als je merkt dat geliefde zich terugtrekt bespreek het dan samen. Communicatie is één van de bouwstenen onder elke relatie.

Zit je niet lekker in je vel en blijft je daar langer dan twee weken last van houden? Maak een afspraak bij je huisarts, blijf er niet mee rondlopen, hoe langer je wacht, hoe moeilijker het op te lossen valt.