Van de week kreeg ik een berichtje op Facebook van Ilse: “Het is interessant wat je doet en het zal ook zeker veel vrouwen helpen, maar ik heb je niet nodig, want ik heb een fijne vrouw waar ik ontzettend veel van hou.’
Inhoud
Mensen denken rare dingen
Ik dacht er even over na, zette een nieuwe pot thee en dacht: misschien is dit wel het eerste misverstand over seksualiteit en de liefde. Mensen denken dat als ze maar genoeg van de ander houden, het allemaal wel goed komt. Het maakt daarbij trouwens niet uit of die ander M, V of X is.
Toch gestrand
Maar zo eenvoudig is het niet. Natuurlijk kan een liefdevolle relatie de seksualiteit gunstig beïnvloeden. Maar er zijn ook heel veel stellen die zeer veel van elkaar houden en bij wie het vrijen ‘gestrand’ is.
Dat heeft een heleboel redenen. Ik noem er een paar:
- Niet iedereen heeft een even hoge sex drive, deze drive zou je kunnen omschrijven als ‘behoefte aan seks’.
- Als je net verkering hebt en straalverliefd bent, wordt er veel meer gevreeën dan wanneer je al 28 jaar met elkaar in bed ligt.
- Je seksualiteit kent ‘seizoenen’. Soms is het lente of zomer in bed, soms lijkt het wat stil te liggen. Het is dan herfst of winter.
- Met het ouder worden verandert je hormoonhuishouding (denk aan de overgang), waardoor je seksualiteit ook verandert. Je leven beweegt, je seksualiteit beweegt dus ook.
Liefde alleen niet genoeg
Liefde voor je partner heeft daar allemaal een beetje mee te maken, maar het is niet het enige ingrediënt voor een perfect seksleven.
Alsof een perfect seksleven zou bestaan. Ik geloof daar niet in. Maar veel mensen wél. Daar gaat het drie-keer-per-weeksprookje over. Vrouwen (en mannen ook trouwens) denken dat als je maar drie keer per week seks hebt, dat het dan wel goed zit.
Wat is de norm?
Dat is natuurlijk niet waar. De meeste mensen zijn al blij als ze één keer per maand vrijen. Voor anderen is één keer per zes maanden prima en weer een ander vrijt wél één keer per week. Er bestaat geen ‘normaal’, iedereen is uniek. En alles is goed.
Laat je dus vooral niet gek maken.