Gisteren kreeg ik deze vraag van Nadine (52):

‘Voordat ik in de overgang kwam, stroomde mijn seksuele energie en lust volop en nam ik graag en vaak het initiatief tot vrijen. Nu voel ik me net een “droge doek”. De zin in seks is volledig verdwenen. Is er iets mis met me of is er iets “kapot”? Ik maak me een beetje zorgen.’

vervlogen lust

Inhoud

Je hebt pech

‘Nee,’ schreef ik Nadine, ‘er is niets stuk of kapot, je bent een vrouw met pech. De hormoonveranderingen die horen bij de overgang treffen je in je seksualiteit. Daarom heb je geen zin en voel je je “een droge doek” en is de lust vervlogen.’

Ojee, de boel is afgeslagen

Ik kon me trouwens voorstellen dat Nadine dacht dat er iets “stuk” was, zo hard en ongenadig kan de overgang toeslaan bij sommige vrouwen. Echter: je seksualiteit kan niet kapot. Wat wel kan, is dat je seksualiteit UIT staat. De verwarming is “afgeslagen”, zou je kunnen zeggen.

Dit herken je ook

Ik vergelijk de seksualiteit van de vrouw vaak met het verwarmingssysteem in een huis. Je weet hoe ingenieus dat in elkaar zit: het is een wonder dat je de thermostaat een tikje hoger zet en het tien minuten later aangenaam warm is. En je weet óók wat er gebeurt als de ketel niet op tijd is bijgevuld. Dan kun je draaien aan de thermostaat wat je wilt, maar koud blijft het.

De fik erin voor lust

Als je dit herkent, dan is je vuur uit. En om zin te krijgen in seks – met jezelf of met een ander – moet de temperatuur omhoog. De fik erin. Zet áán de machine. Zorg ervoor dat je een warme, stromende vrouw bent.

Je hele leven nog

En nu komt het: nou ga je niet zitten wachten op de verwarmingsmonteur (die het vrouwtje wel eens even komt helpen), maar… je gaat zelf aan de slag. Dit is precies wat vrouwen kunnen leren met de Orgasme Gids: je stapje voor stapje, met voorbeelden en huiswerkoefeningen, hoe je je vuur weer brandend krijgt. Dus je neerleggen bij de situatie en aanvaarden dat dit het is? Welnee. Lekker aan de slag, gloeien en bloeien. Je kunt tot op hoge leeftijd genieten van opwinding en orgasmes. Het maakt het leven heel veel fijner.